Rabu, 30 Jun 2010

MEMO PAMPLET PROMOSI

Sila KLIK memo di atas untuk paparan yang besar

OBESITI & PERAWATAN HERBA

Obesiti adalah satu keadaan yang mana seseorang itu mempunyai berat badan berlebihan dan tidak terkawal. Obesiti meningkatkan risiko mendapat penyakit kronik. Secara amnya, obesiti disebabkan oleh pengumpulan lemak berlebihan pada tisu adipos bahagian tubuh sehingga menjejaskan tahap kesihatan.
Satu kajian yang dibuat oleh AC Nielson, mendapati bahawa budaya mengambil makanan segera dalam kehidupan harian telah menyumbang kepada masalah ini. Di Malaysia, 59% rakyatnya makan sekurang-kurangnya sekali seminggu di restoran makanan segera dan waktu yang paling digemari ialah makan malam, manakala 71% sanggup membeli makanan segera untuk sarapan pagi.
Kebanyakan makanan segera yang dijual selalunya jenis makanan yang sudah diproses dan mengandungi kadar garam yang tinggi, gula, lemak dan juga perasa, termasuk monosodium glutamate (MSG). Makanan ini juga biasanya digoreng dengan minyak yang telah digunakan berulang kali, yang mana tidak baik untuk kesihatan kerana ia mengandungi banyak ‘trans fat’. Trans fat dihasilkan apabila pengeluar minyak masak menambah hidrogen ke dalam minyak sayuran – satu proses yang disebut penghidrogenan. Proses ini memanjangkan tarikh luput minyak dan mengekalkan bau makanan. Trans fat seperti juga lemak tepu dan kolestrol, meningkatkan kadar LDL (low density lipoprotein) atau kolestrol yang jahat.
Menurut kajian terbaru Kementerian Kesihatan Malaysia, 25% rakyat Malaysia mengalami obesiti, peratus tertinggi di Asia. Statistik menunjukkan kadar obesiti di Malaysia meningkat dengan cepat. Data menunjukkan obesiti meningkat mengikut umur iaitu 6.6% di kalangan berumur 6 tahun, naik kepada 13.8% bagi mereka berumur 10 tahun. Perbezaan antara etnik juga berlaku terutama di kalangan kanak-kanak lelaki dengan 16.8% kanak-kanak Melayu mengalami obesiti berbanding 11% kanak-kanak Cina dan India.

BAGAIMANA MENGUKUR OBESITI

Indeks Jisim Tubuh (IJM) adalah satu penunjuk pengukuran berat badan bagi menentukan tahap risiko kesihatan.
IJM = Berat badan (kg) / Tinggi (m) / Tinggi (m)
Klasisifikasi WHO untuk berat badan orang dewasa berdasarkan IJT:
Kelasifikasi
IJT (kg/m2)
Risiko Penyakit
Kurang berat badan
<18.5
Rendah
Normal
18.5 ~ 24.9
Biasa
Berat badan berlebihan
>25.0

Pra obesiti
25.0 ~ 29.9
Agak tinggi
Obesiti kelas 1
30.0 ~ 34.9
Sederhana
Obesiti kelas 2
35.0 ~ 39.9
Tinggi
Obesiti kelas 3
>40.0
Terlalu tinggi

GEJALA OBESITI

 1. Tubuh menjadi tidak menarik (gemuk).
 2. Sesak nafas bila melakukan aktiviti.
 3. Sakit sendi.
 4. Fatty liver.
 5. Mati pada tahap muda.

PENYAKIT AKIBAT OBESITI

 1. Penyakit jantung.
 2. Tekanan darah tinggi.
 3. Osteoartritis.
 4. Kencing manis.
 5. Barah.

PERAWATAN HERBA HPA 

Dalam usaha untuk mengatasi masalah obesiti ini, beberapa langkah perlu diambil oleh mereka yang menghadapi masalah ini seperti:
 1. Merawat sistem hati dengan pengamalan D’Det.
D’Tork mengandungi ramuan 28 herba pahit yang diperkayakan dengan spirulina, mampu menembusi meridian hati dan memperbaiki organ-organ di dalam sistemnya.
 1. Menghalang pembentukan lemak yang baru dengan mengambil Stoma-K.
Stoma-K mengandungi HCA yang berfungsi untuk menghalang pembentukan lemak yang baru dan mengurangi rasa lapar.
 1. Membuang lemak melalui ikatan Kitosan dan Stoma-K.
 1. Menambahkan serat melalui Teh Herba / Teh Asiatica dan Spirulina.
Serat membantu untuk menyerap lemak, kolestrol, gula dan air yang berlebihan di dalam usus dan melawaskan pembuangan tinja.
5. Mengamalkan Kopi Radix terutama waktu pagi