Isnin, 12 Julai 2010

FAHAMI ERTI PERJUANGAN

Biasa kita mendengar ungkapan "HPA adalah suatu perjuangan" dan sememangnya kita telah mengharunginya.Sedarkah kita apa yang dikatakan perjuangan?Kekadang orang memahami erti perjuangan menurut perspektif peribadi serta menurut aklinya semata-mata.

Pemahaman kita terhadap perjuangan sewajarnya sama dengan perjuangan yang diertikan oleh agama..kalimah perjuangan menurut wahyu adalah
"Jihad" iaitu memerah seluruh tenaga,masa dan harta untuk mencapai matlamat meninggikan kalimah Allah supaya tinggi daripada segala-galanya.

Terlibat dalam perjuangan ertinya tidak boleh main-main,acuh tak acuh atau mengikut mood kerana Allah menyaksikan semua tingkah laku kita dan dinilai untuk mengetahui siapa yang benar siapa yang bohong dalam iqrar syahadahnya.

Kita tidak boleh hanya berfikir "apa keuntungan yang kita dapat" sahaja tetapi yang mesti kita fikir "apa yang kita kena beri" untuk perjuangan ini.

Lama mana masa kita kena peruntukkan untuk perjuangan ini?Agama menegaskan "Dan sembahlah (berbaktilah) kepada tuhan hingga datang kepada engkau keyakinan (kematian).

Apa bekalan yang diperlukan dalam perjuangan ini?Quran perlu diadakan kekuatan dalam saff perjuangan itu sendiri.Dan ulama menafsirkan kekuatan itu pada 3 unsur penting "Aqidah,Ukhuwwah dan kebendaan @ kemahiran"

Siapa model kita untuk menjiwai perjuangan ini?Nabi-nabi,sahabat dan salafussoleh terdahulu.


Kesimpulannya setiap kita mesti memuhasabahkan diri sepanjang perjalanan ini kerana Syaitan sering saja kreatif untuk memesongkan kita agar tidak ramai yang berjaya keluar dari dunia ini sebagai Hamba Allah sebaliknya mereka keluar dan mengadap Allah sebagai hamba nafsu,hamba makhluk dan hamba Taghut...

Waliazubillah...

PJS Ustaz Jamaluddin Jusoh Al-Hafiz